4 "The People of Sparks" av Jeanne DuPrau

uHe. 338 sidor

Här är då fortsättningen på boken "The City of Ember". Lina, Doon och resten av de 400 invånarna har lyckats ta sig ut ur den underjordiska staden Ember. Efter ett par dagars vandring kommer de till staden Sparks med ca 300 invånare. Sparks är en "efter katastrofen"-stad och har efter några svåra år äntligen börjat blomstra. Invånarna tar emot de underjordiska. Emberborna ska få bo i staden ett halvår för att lära sig grunderna i hur man klarar sig ovan jord. Sommarhettan tar dock på Emberborna. Matransonerna blir mindre och folket börjar gnälla, Emberfolket på de dåliga matransonerna och Sparksfolket på att deras matlager snabbt minskar. Förbittringen stiger. Emberfolket blir både rädda och arga när de får reda på att de måste lämna staden när det är som kallast. Sparksfolket blir rädda för Emberfolkets reaktioner och bestämmer sig för att kasta ut dem så snabbt som möjligt.

"The People of Sparks" är en hygglig fortsättning med temat "ur askan i elden". Romanens budskap blir till slut det om att göra det rätta. Våld föder våld. Att agera med våld mot våld är lätt men inte det korrekta. Det krävs mod att agera på ett gott sätt mot de som gör något ont. Det gäller också att agera rätt OCH snabbt, att kväva händelsen i sin linda. Och att inte agera alls är lika dåligt som att göra något dumt.

Ingen del finns för närvarande på svenska men jag räknar med att en översättning av första delen borde komma till hösten i samband med premiären av Hollywoodfilmatiseringen. Jeanne DuPrau har skrivit ytterligare två delar i serien om invånarna från Ember. En recension av tredje delen kommer inom kort.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0