3 "Vren - de glömda rummen" av Lotta Olivecrona

uHc/LC
8 CD, ca 9 timmar
Uppläsare: Amanda Ooms

Redan från första sidan märker man att Olivecrona är en duktig berättare och att hon kan sin fantasy/sci fi. Uppbyggnaden av världen och de livsförhållanden som existerar är genomtänkt och spännande.

Anya är tonåring. Hon går fortfarande i skolan och för tillfället måste hon läsa in sig på jordens historia. Jorden har koloniserat solsystemet men i en kamp om makt och självständighet påbörjades ett krig mellan jordinvånarna och rymdarna, ett krig som rymdarna vann. Jorden har nu förlorat kunskapen om den teknologi som gjorde det möjligt för rymdresor. Anya är på väg hem när hon snubblar över en död kurir och en halvdöd vren. Vrenerna är hundliknande varelser som importerades från rymden i början av rymdåldern. De är livsfarliga och används i strid och i morduppdrag. Vrenen som Anya räddar, och övertalar att svära ägarlöfte till henne, är en mördarvren. Mördarvrener är olagliga i största delen av världen och det får sina konsekvenser. Samtidigt kraschar ett rymdskepp med två forskare och dess kapten i närheten. De är egentligen ute efter att hitta sällsynta växter men upptäcker ett gammalt, bortglömt biologiskt vapen.

Efter någon timmes skepticism greps jag tag i berättelsen. Anyas synska förmågor och hennes kontakt med vrenerna blev allt mer spännande ju längre in i boken man kom. Amanda Ooms tog sin berättarroll på största allvar och var, trots några konstiga höjningar i rösten, bra.

Vren är en planerad trilogi. Första och andra delen (Vren - tornens hemlighet) gavs ut snabbt inpå varandra. Men nu har det dröjt två år sedan den senaste delen kom. Vi kan bara hoppas att sista delen är på väg; en bokserie ska kunna läsas så snabbt som möjligt för att man inte ska glömma bort handling och karaktärer.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0