3 "Vittne" av Robert Swindells

uHce. 72 sidor

Någon gång under 2007 läste jag i en tidskrift att Robert Swindells för tillfället var Storbritanniens populäraste ungdomsförfattare. Ungefär samtidigt läste jag den engelska "Blitzed" om en kille som förflyttas från nutid tillbaka till andra världskrigets London. En mycket bra bok och jag förstod varför de engelska ungdomarna läste honom. I och med att förlaget Argasso har översatt många av Barrington Stokes lättlästa, engelskspråkiga böcker har även några av Swindells tunnare böcker kommit på svenska. "Vittne" är en av dem.

Berättelsen handlar om Victor Gott som bor i Halmhuset, ett våningshus i ett av de sämre kvarteren i stan. Det är Victors födelsedag och han får en splitterny och dyr digitalkamera av sin farbror. Direkt kastar han sig ut i det halvregniga vädret för att testa kameran. Efter att ha tagit en del kort blir han vittne till ett rån i en juvelbutik. Efter att stumt tittat på några sekunder får han upp kameran och lyckas ta några foton på förbrytarna. Vilken häftig upplevelse! Men på vägen hem märker Victor till sin förtvivlan att han är förföljd. Han kan området utan och innan och försöker skaka av sig förföljaren, som han tror är någon av juveltjuvarna. Det är dock lättare sagt än gjort.

 "Vittne" är en snabbläst bok som endast tar en kvart/halvtimme, även för ovana läsare. Trots det är den spännande och gripande. Boken kan fungera bra som en bänkbok eller kanske bara för att ha under en lektion. Som tur är finns det numera många liknande lättlästa böcker så det är bara att sluka ytterligare en historia om man så vill. Handlingen i "Vittne" vänder abrupt två tredjedelar in i läsandet vilket känns som en stoppkloss. Det känns som en konstig vändning men innan man har tänkt igenom det hela så har man hunnit läsa ut boken.
 
Bokpratssidor: s. 24-25
Från "klockan var sex..." till "...smäll bakom mig"
RSS 2.0