3 "Harry Potter and the Deathly Hallows" av J. K. Rowling

uHe. 607 sidor. Fantasy


Den sista delen i den sjufaldiga serien om Harry Potter var mycket efterlängtad men visade sig även vara lika förutsägbar. Kalabaliken har verkligen brutit ut. Death Eaters har tagit över hela den magiska världen, allt från Ministry of Magic över The Prophet till Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry är under Voldemorts makt. Potter själv har undkommit för tillfället. När vi kommer in i början av boken befinner han sig på Privet Drive tillsammans med mugglefamiljen Dursley. Tills han blir 17 år så står han under sin mors beskydd. Den trollformel som hon lade på honom som liten skyddar honom från att bli upptäckt tills han blir myndig, dvs 17 år i magivärlden.

Den sista delen tar fart där vi lämnades i sjätte delen. Harry, Hermoine och Ron har hittat en horcrux (magisk artefakt som innehåller en del av Voldemorts själ). Deras mål är att hitta alla delar och förstöra dessa. Endast då kan Voldemort dödas. Men när man har hela den magiska världen letades efter sig är det svårt att bara göra de simplaste sakerna som t ex att handla mat, än mindre ta sig in på farliga magiska platser.

Deathly Hallows levererar vad man kan förvänta sig men inte mycket mer. Jo, visst blir den spännande (efter många sidor då det äntligen börjar hända något) men jag blev inte överraskad en enda gång. Filmerna har fått kritik för att vara för "säkra", för att hålla sig så nära boken som möjligt och därmed inte riskera missnöjda biobesökare. Jag är inte missnöjd med sista delen av boken men nog hade jag hoppats på mer. Kanske är jag även lite påverkad av filmerna. Nog är inte jag den enda som inte vill ha en mental bild av Rupert Grint när man läser böckerna? Detta är problemet med böcker som blir så populära att de filmatiseras innan man hinner läsa böckerna. Gör inte samma misstag med "His Dark Materials" (Den mörka materian). Läs trilogin innan första boken kommer som film i december!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0