4 "De vandrande städerna" av Philip Reeve

Science Fantasy, uHce, 358 sidor.

Omslagsbild

"De vandrande städerna" är första delen i en trilogi (verkar vara populärt för tillfället) om Tom och Hester som lever långt, långt in i framtiden i en värld där de flesta städer har byggt hjul eller larvfötter för att kunna röra på sig. Städerna lever på att "äta upp" andra städer. De förstör städerna och plockar isär materialet, samlar ihop värdesaker och föda, och låter städernas invånare antingen bli slavar eller försökspersoner för omänskliga experiment. Denna världsordning anses allmänt vara den självklara och brutaliteten och energislöseriet tillhör vardagen. Däremot finns det "rörelsemotståndare", som bor i städer långt upp i bergen och på avsides platser, som kämpar för att se en värld utan vandrande städer. Vår handling börjar i London. London är den äldsta vandrande staden, dock ej den största. I stadens historiska museum jobbar Tom som lärling. Under ett uppdrag när Tom följer ner med till innanmätet för att leta antika saker till museet efter en stadsätning så får han vara med om ett mordförsök på stadens mest renommerade arkeolog. I kaoset som följer blir mördaren men även Tom utkastad från staden genom en olyckshändelse. Men var det en olyckshändelse? Vid närmare eftertanke anser Tom att han möjligen blev nerknuffad av arkeologen Valentine. Tom är nu fast på marken tillsammans med motsåndsrörelsens Hester Shaw.

Reeve sätter ihop många idéer i sin bok och i början kan det kännas lite mycket att ta in men väl inne i historien skapas en fascinerande möjlig framtidshistoria som bygger på de eviga drivkrafterna som överlevnad, kärlek och patriotism. 

Första delen kom på svenska alldeles nyligen. Mitt biblioteksexemplar är inköpt i september, vilket betyder att trilogin om de vandrande städerna kommer att bli en ny Eddings, Rowlings och Sage: en evig väntan på nästa del!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0