3 "Nabus bok" av Zizou Corder

Hcg   279 sidor
Nabus bok
Romaner om böcker, kan det finnas något bättre? Klart det kan men de tilltalar mig ändå. Allt från Matthew Skeltons "Endymion Spring" till Carlos Ruiz Zafóns "Vindens skugga" suger tag i mig. Jag har sett fram emot Corders "Nabus bok" en längre tid och förhoppningarna var stora.

"Endymions Spring" handlar om en bok skriven på drakskinn och först trodde jag att "Nabus bok" också skulle handla om en bok gjord på drakskinn men här går Corder istället tillbaka till Bibeln, till begynnelsen. Legenden säger att när Gud skapade Adam genom att forma lera och blåsa liv i den så skrapades en del av leran bort. Guden Nabu frågade om han kunde få leran och gjorde sedan en lertavla av denna. En lång tid senare har leran blivit en bok (ni får läsa hur själva). Myten säger även att boken berättar en ny historia varje gång man börjar om från början. Myten om boken gör att alla som tror på den gör vad som helst för att få tag på boken. Vad som helst. Av en slump råkar den fattiga och illiterata tjuven Lee Raven få tag på den. Boken ändrar hans liv men han hinner inte tänka särskilt länge innan han har en hel falang med kriminella och dylikt efter sig. 

 Varje kapitel är berättat av en av boken figurer. Lee Raven står för de flesta kapitel men man får även följa historien från boksamlarens, den rika och kriminella kvinnans, Lees bröder och till och med från bokens vinkel. Det bästa man kan säga om romanen är att den är spännande rakt igenom. Allt händer så snabbt att man aldrig hinner fånga andan. Den största besvikelsen är att, trots all magi och fantasi, så kändes den förutsägbar. Ändå var "Nabus bok" relativt lättläst. Berättandet flöt på bra.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0