3 "SMS från Soppero" av Ann-Helén Laestadius
uHc ??? sidor (återkommer med sidoantal. Har ej boken i närheten)
Utgivningsår: 2007
Den vänstra läste jag. Vill även visa att boken givits ut på sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska.
Oj, det är ett par dar sedan jag läste boken och redan börjar det bli suddigt. SMS från Soppero är en sån där bok som inte så många läser men de som hittat boken har alltid gillat den. Laestadius vann ett pris med boken när hon ställde upp i en tävling där man skulle beskriva hur det är att vara same.
Agnes bor i Solna med sin mamma. Mamman flyttade från Soppero så snabbt hon kunde för att komma ifrån sin sameidentitet, sin tuffa uppväxt som mobbad och utfryst same. Väl i Stockholm, som journalist, har hon sedan dess blivit en skribent för det samiska livet. Agnes ser alltid fram emot besöken i norr. Renmärkningen under våren är en av de gånger mor och dotter åker tillbaka till hembygden och tjocka släkten. Men vad är Agnes egentligen? Hennes sameidentitet är så självklar i Stockholm. Kompisarna larvar sig kring hennes snack om lassokastning och renskötsel men hon tänker att de inte kan förstå. Väl uppe i norr så tycker hennes samiska vänner att hon är en riktig nollåtta, inte en riktig same. Vad är hon egentligen? Vad definierar en identitet?
Identitetsfrågan är grunden i Laestadius roman men hon har även slängt in en gnutta kärlek. Agnes kusin har visat foto på Agnes för sin killkompis. Han tar kontakt med Agnes och i all hemlighet har de en längre SMS-kontakt och lär känna varandra.
Jag valde att läsa romanen mer för sametemat än för kärlekshistorien men jag känner att det till slut handlade om att Agnes ska hitta sig själv och godta vem hon är. I detta fall handlar det om att vara same, med all problematik som det tillför, men egentligen skulle samegrejen kunnas bytas ut mot något annat. Samelivet spelar dock så stor del i boken att detta är något jag funderat på i efterhand.
Det finns även en fortsättning som kom sommaren 2010 och som heter Hej vacker.