3 "Spiralportens väktare" av Lise Bidstrup

Hcg   223 sidor

Ah, det här känns som en klassisk saga och en klassisk fantasy. Men ändå annorlunda.

I galaxen Spiralen finns 14 planeter. De 14 planeterna är sammankopplade med 14 portaler som används för att resa emellan dem. Portarna skapades för länge sedan och numera är konsten att tillverka portar glömd. Varje port vaktas av en portväktare, utbildad av akademin efter att de magiska märkena har bildats i lärlingarnas händer. Den unga tjejen Kwami på planeten Yrtil vill inget annat än att bli väktare, men hon har inget märke i handen och Kwamis farbror har bestämt att hon ska ta över släktens hönsgård. Förtvivlad rymmer hon en natt för att försöka övertala lärarna på akademin att ta emot henne ändå. På akademin blir det stopp vid dörren och hon tvingas bryta sig in på akademin för att kunna prata med någon lärare. Ödet har dock något stort planerat för Kwami. Hon råkar nämligen komma in i portsalen just när alla lärare är samlade och en av portväktarna blir dödad av en hemsk fiende. Innan väktaren dör för hon över sina krafter på Kwami. Galaxväldet Spiralen är hotad av någon som dödar väktare på alla planeter och det är upp till Kwami att rädda alla.

Jag gillar att de magiska kunskaperna är begränsade till porthantering och att Bidstrup bygger upp hela handlingen kring maktkampen om de 14 planeterna. Annars finns det så många välbekanta inslag i denna roman: det unga och ovetande barnet som allas framtid är beroende av. Tja, en hel del faktiskt. Men om jag avslöjar mer så blir det knappast kul att läsa boken. För "Spiralportens väktare" är bra. Redan vid andra kapitlet är jag som uppslukad av handlingen.

Spiralportens väktare är förlaget Styxx fantasys andra titel. I september kommer deras tredje, en välförtjänt nyöversättning av Richard Mathesons klassiska skräckis "I am Legend", som fått titeln "Legend". Förlaget B Wahlström gjorde en usel översättning av boken i den hittills enda utgåvan 1975. De ändrade även slutet på boken. Så jag ser verkligen fram emot en ny översättning. Förlaget Styxx fantasy borde bli ett namn att lägga på minnet.
RSS 2.0