1 "Hemliga Sjuan och hundtjuvarna" av Enid Blyton

Hcg   142 sidor
Thumbnail
Hemliga Sjuan (H7) var en av favoriterna bland Wahlströms ungdomsböcker men som vuxen tar det emot att läsa H7. Texten har åldrats rejält, både i språk och livssyn.

Handling: Jack blir utesluten ur klubben eftersom han inte kan lösenordet (tja, i stort sett är det så). Samtidigt försvinner hundar härs och tvärs. Någon stjäl hundarna och den enda ledtråden är att tjuven har stora fötter. Vad händer då? Jo, först kallar Hemliga Sexan till klubbmöte. Peter ger moralpredikningar och det känns nästan som en sekt. Alla tycker att det är hemskt  med hundnappningarna. Tänk om deras hund Micko blir stulen? "Vov", säger Micko varje gång hans namn nämns vilket är både löjligt och irriterande. H6 bestämmer sig för att gå och leta efter en man med stora fötter. Som om det skulle gå vägen! En av dem förföljer en man som har en dvärgpudel i famnen. Han blir påträffad och mannen säger:
"Du är ju riktigt duktig till att skugga folk, även om du är en aning oförsiktig av dig. Jag har hållit ett öga på dig hela vägen, min gunstlig junker, fast du tror förstås att jag inte såg dig?" (sid. 105) 
Vilket språk! Hela boken är på det viset. Peters pappa äger får och har anställt en fåraherde vars hund försvinner. Fåraherden lägger alltid in ett "Herrn" i varje mening till pappan. Herrn hit och herrn dit känns riktigt uråldrigt. Självklart klarar de av att lösa fallet, något som den lokala polisen, i typisk gammal ungdomsboksmanér, har gått bet på. Allt går så snabbt att de hinner gå hem och titta på Bolibompa. I slutet av boken säger Blyton adjö till fåraherden och hans hund, till Hemliga Sjuan (som nu är återförenade) och lilla Micko. Det här är en beige historia på så många nivåer. Det känns som om "Hundtjuvarna" är gammeldags redan när den skrevs 1961. Det blev bara två böcker till om H7 efter denna, vilket jag kan förstå.

PS. Det mest anskrämliga är väl att Blyton skrev många siffergruppsserier. "Fem", "Mysterieböckerna" (The Five Finders-Outers), "De sex" och så "Hemliga Sjuan". Alla dessa har en hund i släptåg. Blyton skrev även en bokserie som heter Fyrklövern (i original The Adventurous Four) som egentligen handlar om en tolvårig pojke, hans två lillasystrar och deras fjortonårige arbetarkompis (också pojke). Wahlströms ändrade kön på den tolvårige pojken och satte en röd rygg på bokserien. Strange! Skulle det ha gått igenom idag?
RSS 2.0