2 "Den försvunna staden" av Jo Salmson och Peter Bergting

Hcf. Fantasy. Lättläst. 103 sidor.
Text: Jo Salmson
Illustrationer: Peter Bergting
Bra läsavsnitt:
s. 18-21 (farfars berättelse om almandrarna)
s. 15-17 (Rian bjuder in en almander)

"Den försvunna staden" är första delen i fantasyserien "Almandrarnas återkomst" och ingår i Bonnier Carlsens serie med lättlästa böcker som heter "Mer att läsa". Det är samma serie som t ex Fräs-böckerna ingår.

Jag har sett fram emot de två böckerna som kom i somras (del 2 "Silveramuletten" gavs ut i juli) eftersom det saknas bra fantasy i nivån hcf. De bästa böckerna hittills inom fantasy för yngre är de suveräna Spiderwick-böckerna av Holly Black (ill. Tony DiTerlizzi) som för övrigt filmatiserats och har USA-premiär i mars 2008. Men när läsare återkommer och vill ha mer av den varan, var ska man då gå?

Bokserien "Almandrarnas återkomst" är mer lättläst än Spiderwick-serien. Den håller mer en LasseMaja-nivå i språket, både i svårighet och i omfattning. Författaren verkar dock vara van att skriva i denna språknivå då man som läsare lätt kommer in i texten och berättelsen. Det hela börjar med att vi får en mytisk bakgrund till det land och det bergsområde som huvudpersonen Rian bor i. Rian är tio år och bor med sin farfar i en stuga uppe i bergen. Långt innan människorna kom till bergsområdena bodde där underliga och hemska varelser; vinslor jagade mellan träden och marvargar smet över marken. Detta var almandrarnas rike och bara med deras trollkraft kunde de hålla de onda varelserna ifrån sig. En dag var de bara borta, almandrar såsom varelserna. Legenden säger att de onda varelserna gick samman för att förgöra almandrarna och att almandrarna tvingades ta till en trollformel så stark att den inte bara dödade deras fiender utan även dem själva. Det var många hundra, möjligen tusen år sedan. Denna dag sitter Rian framför elden i stugan och väntar på sin farfar som har gått ner till byn för att skaffa proviant. I sin hunger hör Rian hur någon närmar sig stugan. Dörren öppnas och Rian ser en mörk skepnad. I gästfrihetens namn ber Rian mannen att stiga in. Mannen kliver över tröskeln och där står en livs levande almander och han behöver Rians hjälp.

Jag kan tänka mig rekommendera boken till yngre läsare men skulle helst se att serien blir avslutad först. Den är långt ifrån lika bra som Spiderwick-serien men kan fungera som ett alternativ tills barnet blir bättre i sin läsning.

RSS 2.0