3 "Dead Brigade" av James Lovegrove

uHe. 136 sidor.
book cover of  Dead Brigade  (Most Wanted)  by  James Lovegrove
Jag gillar Barrington Stoke. Förlaget ger ut riktigt bra lättläst litteratur på engelska. Om man vill läsa böckerna på svenska får man titta på vad Argasso har översatt. Man kan säga att Argasso är deras svenska lillasyster. James Lovegrove tillhör mina favoritförfattare från Barrington Stoke (toppar möjligen tillsammans med Robert Swindells). Lovegroves böcker kan både vara korta och relativt långa men man kan alltid försäkra sig om att de är makabra.

"Dead Brigade" handlar om soldaten Hammond som efter ett misslyckat uppdrag i Kurdistan mår dåligt och har mardrömmar. Hans psykiska tillstånd gör att han fått en skrivbordsjobb och sedan fastnar där i åratal. En dag dyker hans gamla överordnande Major Carr upp och berättar att Hammond har världens möjlighet. Om Hammond vill så ska han få deltaga i ett hemligt projekt som kan återstarta sin karriär. Projektet kallas Osiris (efter dödens och livets gud) och går ut på att Hammond ska träna en trupp zombier. Zombier är så mycket bättre än levande soldater. De stannar inte för en kula, de bryter inte ihop mentalt. Tanken är att de är ett stycke kött som går att styra med befallningar. Träningen går bra men under de första uppdragen upptäcker Hammond att något inte stämmer. Zombierna gör mer än de är beordrade att göra.

Jag diggar förstås den här boken. Lovegrove levererar alltid. Han ställer också en del moraliska frågor och slutet är det enda rätta. Man måste vara hyggligt bra på engelska för att läsa romanen. Den är lång men språket relativt lätt. Problemet kan dock vara alla militärtermer som för ett ovant öra är svårt att hänga med i.
RSS 2.0