3 "Den hemliga boken - Lennart van Helsing" av Jesper Tillberg

Hcg   137 sidor

När boken kom i slutet av sommaren så drogs jag direkt till omslaget men stöttes bort av beskrivningen. En spänningsbok om att laga mat. En bok om en kille som ska delta i en matlagningstävling. Hur kul kan det bli? Men förfrågningarna har förstås ökat och till slut blev det ett inköp.

Romanen visade sig vara helt okej för stunden. Den hemliga boken är del 1 i serien om den matälskande Lennart Van Helsing. Jo, han kommer från "den" van Helsing, vampyrjägaren! Lennarts pappa är heltokig i vitlök och har startat en restaurang som bara serverar vitlöksrätter. Lennart själv, såsom alla i hans släkt från faderns sida, saknar rädsla. De blir aldrig rädda. Det kan vara händigt men det kan också resultera i att Lennart hamnar i en del tokiga situationer. TV annonserar en matlagningstävling. Laga en "vanlig" maträtt på ett ovanligt sätt, vinn din vikt i saffran". Perfekt, tänker Lennart och börjar leta efter gamla recept på vinden. Där hittar han en hemlig kokbok som hans förfader Abraham van Helsing och en vis V. Dracula har skrivit. Kan det vara den Dracula? En ingrediens i Draculas blodpuddigrecept saknas så Lennart måste bege sig till Transylvanien för att hitta originalreceptet.

Boken är småmysig. Handlingen går väldigt snabbt och det hinner aldrig bli riktigt läskigt, men det är en bra äventyrsbok med en annorlunda inriktning. Peter Bergtings underbara illustrationer hjälper till att höja stämningen. Själv föredrar jag Tillbergs spännande böcker om Kapten Svea, men det kanske är en smaksak?
RSS 2.0