3 Gandhi: Mohandas Karamchand Gandhi

He.05   152 sidor.

"Gandhi" är ett album i en serie av läromedel producerade av ett sydkoreanskt företag för den amerikanska marknaden. Sydkorea har länge haft en tradition att använda serier som läromedel i skolan. I och med Ykids och deras serier "Great Figures in History", "Manga Literary Classics" och "Educational Manga" (matte, religion, historia mm) har man specialproducerat serierna så att de läses från rätt håll och innehåller extra starka färger. I serien "great figures in history" har även album om Einstein, Curie, Da Vinci, moder Teresa och Mandela publicerats.

Innan berättelsen om Gandhi börjar får läsaren en presentation av de viktigaste personerna som dyker upp i albumet. Mohandas, Putlibai (modern), Kastruba (frun), Lord Irwin (brittiska guvernören i Indien), Herbert Asquith (brittiska premiärministern) och ledarna i Indian National Congress presenteras.


Ykids litar dock inte på att unga elever ska fastna i Gandhis livshistoria allena så de har skapat en ramhistoria. Invånarna på planeten Mud i Andromedagalaxen har drabbats av ett förvirringsvirus som gör dem trötta och frustrerade. The Planet Mud Disease Control Committee hoppas på att klona sidor av den mentala energi som några av jordens största själar besitter. Med cam-cam-kameran spelar man in deras liv och kan kopiera deras mentala energi för att sedan raffinera energin till kristalliserad mental energi för att injicera i de invånare som plågas. Det blir Sings jobb att åka tillbaka i tid och rymd för att infånga denna energi. Med sig har Sing sin robot Alpha Plus.

Gandhis livshistoria berättas mycket bra. Redan som barn inser han det positiva i att göra passivt motstånd mot de orättvisor som sker mot den indiska befolkningen. Britternas högfärdiga sätt går som en röd tråd genom hela albumet. Ibland stannar historien upp för att förklara någon bakgrundshistoria eller svår term, vilket är bra, speciellt för svenska elevers läsande. 

Albumet avslutas med en två sidors lista om varför Gandhi är viktig i vår historia. Det finns en kronologisk lista över vad som skett i hans liv. Sista uppslaget ger fler tips på webbplatser och litteratur för den som vill läsa mer.

Mahatma Gandhi är den person bland albumtitlarna som jag kan mest om och kan därför med god kunskap i bagaget rekommendera albumet. Nu vill jag läsa de andra albumen för att lära mig mer om de andra. 
RSS 2.0