4 "The City of Ember" av Jeanne DuPrau

uHe
270 sidor


"The City of Ember" är första delen av tre i fantasyserien om invånarna i staden Ember. Staden Ember byggdes för länge sedan av "The Builders". Tanken var att lager av mat, kläder och annat nödvändigt skulle räcka i 200 år. Stadens borgmästare fick en ask med tidslås som skulle öppna sig om tvåhundra år. I denna ask skulle det stå vad invånarna skulle göra för att lämna staden. Men en girig borgmästare försökte öppna asken, fick en hjärtattack och asken hamnade i en garderob och glömdes bort.

Nu har det gått 250 år. Generatorn som ger staden el och ljus är dålig och det blir strömavbrott hela tiden. Maten är så gott som slut och invånarna är förtvivlade. Lina är barnbarns barn till den giriga borgmästaren och det visar sig att asken ligger hemma hos henne. Men det är Linas yngre syster Poppy som hittar asken först och Lina får inte tag på meddelandet förrän Poppy har käkat upp halva pappret. Nu är det upp till Lina och hennes vän Doon att fylla i de saknade orden för att sedan kunna ta sig ut ur staden.

Så det handlar egentligen inte så mycket om fantasy utan mer om science fiction. Boken är dock klassad som fantasy. Den är lättläst och handlingen drar iväg snabbt. Boken är filmatiserad med bland annat Bill Murray i en av de större rollerna och har premiär i höst. Trailern är hyggligt lovande, men jag räknar bara med högst en trea. Magin verkar saknas. Var tvungen att köpa mitt exemplar från adlibris, rejält billig var den i varje fall. Nu blir det till att beställa de andra delarna.
RSS 2.0