3 "Det här är ingen film med lyckligt slut" av Staffan Cederborg

uHc   128 sidor
Bokpratssidor: Första kapitlet och även s. 7-8 "Det var inte det att du dog..."
Vid bokprat borde man kunna läsa det första korta kapitlet där Nypon (eller Pontus som han egentligen heter) "återställer fabriksinställningarna". Han gör det på sin mobil men det blir en metafor för hur han väljer att hantera sitt liv. Det är ett liv som knakar i fogarna. Nypon mår inte bra. Han mår dåligt av gymnasievalet som närmar sig. Han mår dåligt av alla klasskompisar som fortsätter gå på i 110 km/h. När sedan Nypons farmor går bort så vill han bara få slut på allt.
 
I kapitel 2 förklarar han att det inte bara var det faktum att hans farmor dog. Nypon hade inbillat sig att det fanns en Livet lag; en lag som garanterade att allt skulle ordna sig. Vad som än händer så ordnar sig allt, ungefär som i en film. Det är vad titeln syftar på. Nypon får för sig att Livet inte är en film med lyckligt slut.
 
Som läsare tolkar jag Nypons tankar tillsammans med bokens titel att man kanske kan förvänta sig något för jävligt i slutet, att boken möjligen kommer att sluta olyckligt. Allt verkar gå åt det hållet. Strax efter början så får Nypon upp ögonen för Ramona i parallellklassen. Vid första möjligheten till att lära känna henne så får Nypon tunghäfta och framstår som en idiot. Det är i varje fall vad han känner sig som och mår därmed uselt. Han gräver ner sig mer i sin möjliga depression. Samtidigt skapar han någon typ av kontakt med klassens "osynliga" tjej, Hanna. Hon klamrar sig fast som ett plåster på Nypon och allt han vill är att bara riva av sig henne, riva av sig allt.
 
VARNING FÖR SPOILER!
Men boken överraskar. Det här är ingen film med lyckligt slut (2013) bör inte alls tolkas på ovan nämnda sätt. Livet är faktiskt ingen film över huvud taget. Handlingen är inte förutbestämd. Man får själv bestämma fortsättningen, både genom det man gör men också genom det man väljer att inte göra. 
 
De korta kapitlet gör att man får andrum att tänka. Jag gillar den typen av böcker där scenerna spelas upp i korta sekvenser. Känslan blir att boken blir snabbläst (56 kapitel på 128 sidor) men det betyder också att varje kapitel har stor betydelse. Det är viktigt att avsluta kapitlen på ett bra sätt. Både Cederborg och Malin Stehn (i blogginlägget nyligen) har en förmåga att avsluta kapitlen på rätt sätt. Ta till exempel avslutningen på det betydelsefulla andra kapitlet: "Nej farmor, det var inte du som dog. Det var nåt annat."
 
RSS 2.0