3 "The Thief of Always" av Clive Barker

uHe. 267 sidor. Fantasy


Detta är ytterligare en roman om alternativa världar. Den börjar vagt med att man inte får någon större bakgrundshistoria om huvudkaraktären Harvey Swick, en tioårig kille som är utråkad som tusan. Det är februari och så kallt att man måste vara inomhus med inget att göra. Mer än så får man egentligen inte veta förrän det kommer ett flygande väsen och frågar om Harvey vill följa med till en varmare och mycket trevliga plats. Men den bristande bakgrundshistorien kan man lätt förlåta när Harvey flyger genom dimman som tar honom till Mr. Hood's magiska Holiday House som har stått på samma plats i tusen år. Det är ett ganska konstigt ställe. Årstiderna skiftar genom dygnet som går. Det börjar med vår, mitt på dagen är det sommar, på kvällen klär man ut sig till Halloween och innan man går och lägger sig är det julklappsutdelning, och man får alltid det man önskar sig. Enda problemet med stället är att man inte kommer därifrån. 

Och komma därifrån är något som Harvey vill när han börjar undersöka stället närmare. Han upptäcker bland annat att märkliga varelser gömmer sig i mörkret och att de kan vara farliga om man inte visar sig tacksam över allt som ges i Mr. Hoods hus. 

Clive Barker är en av de stora förnyare inom skräckgenren. Här har han skrivit en skräckfylld fantasyberättelse för ungdomar som visar varför han platsar bland de stora. Bokens illustrationer är bra gjorda och typiska för Barkers värld, ungefär i samma anda som hans filmserie Hellraiser.

RSS 2.0