1 "Varför har män bröstvårtor?" av Mark Leyner och Billy Goldberg

populärvetenskaplig facklitteratur, 188 sidor, Medicin.För drygt ett år sedan såg jag en intervju på en pratshow, troligen Conan O'Brien. Det var en av killarna som hade skrivit denna bok, "Why do men have nipples?" Jag blev fascinerad av boken och hoppades på att någon dag få möjlighet att läsa den. Han berättade om att idén kom på en fest där en doktor fick ett antal pikanta frågor. Och nu har boken blivit översatt på svenska. Jag utnyttjade därför min makt och köpte in den till en av filialerna på biblioteket, trots BTJs halvdana kritik.

Vad besviken jag blev.

Här hade vi en idé som kunnat bli guld om den förvaltats på rätt sätt. Men killarna tämligen massakrerar upplägget. Många av frågorna som ställs får svaret "av anledningar som man inte riktigt är på det klara med" (påsar under ögonen), "forskarna vet inte riktigt hur det fungerar" (varför skrattar man när man blir kittlad?). Varför i allt som är heligt (kor och game&watch mm) använder de frågor som vetenskapen inte har något svar till? Det blir dålig litteratur. Sedan förstör de den sista uns av allvarlighet genom att förlöjliga frågan med idiotiska kommentarer som får en att vända sig i graven (och då är jag inte ens död): Varför blir man hungrig igen redan efter ett tag när man har ätit kinamat? svaret kommer snabbt genom ordet kolhydrater. Författarna lägger till: "Det kan hända att ni känner er övermätta och att ni börjar citera ordförande Mao." Författarna lägger även in långa dialogliknande texter som är totalt överflödiga, vilket är något som försämrar helheten avsevärt. 

Till vuxna lägger jag en varningens ord men om man ställer boken bredvid "Kukbruk" och boken om "Snippor" så kommer den säkert att flitigt läsas av tonåringarna på biblioteket eftersom den innehåller frågor som:
Varför flyter bajskorvar?
Kan man bryta snoppen?
Vill du helst bli pissad eller spottad i ansiktet?

Jag är dock inte helt säker på om boken kommer att bli utlånad. Framsidan förtäljer inte lika mycket som "Snippor" vad det mesta av frågorna handlar om. Utlåningsstatistiken för "Kukbruk" på skolbiblioteket där jag jobbar är inte hög, men boken är vältummad.
RSS 2.0