4 "Fjärde riket" av Maria Nygren

394 sidor
Bokpratssidor:
s. 96 "Och är det inte helt..." (Blendas presenterar sin idé för LSD och Penny)...till s. 99 ("Det är inte bokstävernas fel, det är hur man använder dem.")
 
När jag läste att Fjärde riket skulle ges ut så blev jag direkt intresserad av upplägget. Blenda kommer till en ny skola, ny klass. Hon hamnar direkt bland de mindre populära och ser hur den perfekta Hedvig använder sin makt mot andra elever, lärare och till och med skolledning. Skolan arbetar med demokrati/diktatur och Blendas grupp får ämnet Hitlers uppgång och fall. Hon inser då att de kan använda Hitlers metoder (tal, uteslutande mm) för att störta Hedvigs makt och göra skolan till en perfekt demokrat där alla elever får vara med och bestämma och göra sig hörda.
 
Några recensioner (t ex Bokhora) tycker att boken börjar starkt men blir ointressant och pladdrig vartefter. Jag tycker att boken bara blev bättre och bättre. Det är fascinerande att se hur metoderna fungerar, eller inte fungerar. Det är fascinerande att se hur Blenda rycks med i den makt hon får som gruppledare. Det är fascinerande att se hur resten av skolan påverkas, ända till det bittra slutet.
 
Fjärde riket är den bästa bok jag läst hittills i år och skulle fungera bra som högläsning på högstadiet (något man bör satsa på att göra.)
 
RSS 2.0