4 "Cirkeln" av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

uHc   516 sidor

Vad finns det för nytt att säga om den här boken? Otroligt hypad i våras och på väg att bli film. Självklart måste man läsa en bok som blir så omtalad men jag lägger alltid in en reservation redan innan läsningen när någon säger att man "måste läsa" en bok.

Cirkeln är en spökhistoria satt i gymnasiemiljö i den lilla bruksorten Engelsfors i Dalarna. En elev vid namn Elias begår självmord och hela samhället är upprört. Minoo och Elias bästa kompis Linnéa är de som hittar kroppen. Linnea vägrar tro på självmord. Elias skulle aldrig ha tagit sitt liv, inte nu. Men de hinner inte sörja länge förrän sex tjejer i Engelsfors dras, som av en mystisk kraft, till den nedlagda nöjesparken. Där väntar Nicolaus, skolans vaktmästare. Han har också dragits dit ofrivilligt, men han vet i varje fall vad som pågår. Han ska vara rådgivare till "den utvalde" men han hade bara räknat med en person, inte sex stycken.

Ja, det visar sig att tjejerna har krafter och att någon försöker döda dem. Det är en klassisk häxhistoria som först fick mig att tänka på en gammal Stephen King-film och sedan Magnus Nordins Djävulens märke. Det ska väl bli en trilogi och jag kommer troligen läsa fortsättningen. Jag gillar persongalleriet. Tjejerna har utkristalliserade personligheter. Vi har den populära snofsiga prinsessan, mobbingoffret, knarkaren, pluggisen och outsidern. Nu missar jag en person men det är löjligt uppenbart hur olika karaktärerna är, nästan som i en amerikansk high school-film typ Breakfast Club. Men de uppenbara typerna gör det enklare att snabbt lära känna de olika tjejerna och deras tankar och problem och möjligheter kring deras nyupptäckta krafter.
 
bokpratssidor: s. 78 (Anna-Karin på skolgården efter tysta minuten i aulan)
RSS 2.0