2 "23 minuter" av James Lovegrove

uHce   97 sidor

Lovegrove skriver oftast mycket spännande böcker. De bästa är dock inte översatta till svenska än, såsom Kill Swap och Dead Brigade. Däremot har vi fått den konstiga Myrguden på svenska. 23 minuter (2012) tillhör hans mer experimentella böcker där han bygger hela boken på en enda liten idé som han fått, en idé som kanske inte når fram. När Lovegrove bodde i Frankrike så kom han i kontakt med parkour och tänkte att han han ville skriva en bok baserat på denna sport. Men hur gör man det på ett bra sätt?

Lovegrove skapar karaktären Taj som jobbar som löpare åt den kriminella Logan. Taj levererar paket åt Logan. Genom att använda parkourlöpare kan Logan på ett lätt sätt undvika polisen. Taj är Logans bästa löpare men Tajs pappa gillar inte att Taj jobbar för Logan. Ryktet går att Tajs pappa kommer att tjalla till polisen och Logan har betalt en yrkesmördare att ta kål på farsan. Taj lyckas bevisa att det hela bara är ett rykte men yrkesmördaren är redan på väg till Tajs pappa. Pappan ska mördas exakt klockan åtta när han stänger sin affär. Taj har 23 minuter på sig att ta sig från Logans bostad till pappans affär för att stoppa yrkesmördaren, en sträcka som han aldrig tidigare gjort på kortare än 26 minuter.

Lovegrove fokuserar på löpningen. Taj måste bemästra hinder, både fasta och rörliga. Han måste ta sig igenom område efter område och samtidigt undvika polisen som fått nys på honom. För att göra detta måste han bli ett med parkouren. Hans sinnen måste vara på helspänn och alltid ett steg före för att på smidigaste sätt forcera genom bostadsområdena.

23 minuter är ett spännande försök. Det vore intressant att höra vad en läsare som själv utövar parkour tycker om boken. Jag tror också att den vänder sig mycket till utövare av parkour eller är skriven för att locka personer att börja testa. Lovegrove använder många engelska och franska facktermer som säkerligen en insatt förstår men som jag inte har en aningn om vad de betyder. Löpningen är det viktiga i boken och utan kunskapen om termernas betydelse så missar läsaren ganska mycket. Jag vet liksom inte var Taj är och hur han utför sin hopp och stunts eftersom jag inte förstår allt. Boken borde ha kommit med en ordlista.
 
Bokpratssidor:
s. 12 (första stycket) och hela s. 13
RSS 2.0