3 "Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo

uHc   314 sidor

Läsningen av Åsa Anderberg Strollos debutroman "Bryta om" tog fart i 09/10-års nior och spred sig plötsligt som en löpeld över hela skolan. Det kändes som ett internt fenomen på skolan där elever tipsade varandra om boken. Intresset för boken dog dock när niorna lämnade skolan. Nu står Strollos böcker och väntar på att bli återupptäckta. Tills den tiden kommer så tänkte jag undersöka vad alla var så intresserade av. Så nu har även jag läst "Bryta om".

Minna Krall har inte det lättaste livet. När vi möter henne så ska hon precis börja gymnasiet. På grund av dåliga betyg så hamnar hon på sitt fjärdeval, Skärholmens gymnasium. Tanken är att börja om. Inte tänka på vad som varit. Hon ska bli en bra elev och ta hand om sig själv. När hon presenterar sig för klassen drar hon värsta lögnen och målar upp ett gott liv med en kärleksfull och trygg familj. Verkligheten är det motsatta. Hon bor i en sunkig lägenhet tillsammans med sin mamma som just blivit utkastad från psyket. Pappan hör hon knappt av. Han är någon stor professor inom biologi på något universitet och har bara tid för sig nya familj. Minna tar sin tillflykt till Eddie, en 18-årig kille som hoppat av gymnasiet och har planer att åka till Sydamerika för att leta efter sin försvunna pappa. Med allt detta i bagaget är det inte lätt att få skolan att fungera. Och då ska vi även räkna in alla idioter i Minnas klass, speciellt Emma Larsson som tror hon är störst, bäst och vackrast och vet vem Minna egentligen är.

"Bryta om" beskriver en spännande men hemsk tillvaro för en tonåring i en osäker situation. Minnas till synes dåliga beteende har sina orsaker och som läsare pendlar man verkligen mellan sympati och förståelse för Minna och en irritation över att hon inte kan ta det där sista steget och verkligen "bryta om". Hur hMinna än försöker så saknar hon de grundläggande möjligheterna för detta. Som läsare intalar man sig vad hon borde göra, eller vad man själv skulle gjort i en liknande situation men när det verkligen kommer till kritan så är det nog inte så lätt att välja.

"Bryta om" är verkligen en engagerande bok. Men den känns aningen lång. När man väntar på ett avslut så tar det fart igen.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0