4 "Matchad" av Ally Condie

uHce   350 sidor

Jag älskar framtidsböcker som ska utspela sig i utopier men visar sig vara distopier. Exemplen är många. Visst finns det bra vuxenböcker (såsom 1984, Du sköna nya värld, Kallocain m fl) men jag fastnar ju förstås för ungdomsböckerna. Lowrys The Giver, Malleys Oönskad är bara två bra exempel.

Självklart kunde jag inte undvika Condies Matchad som det har stått så mycket om på diverse bokbloggar. Nu äntligen på svenska!

Cassie växer upp i en toppstyrd värld. Det är Samfundet som bestämmer allt. Allt är índividanpassat för att man ska få ett perfekt liv. Maten anpassas, både innehåll och mängd. En persons arbete väljs ut av Samfundet och när man är 17 år kan man även välja om man vill vara singel eller bli matchad. Cassie är 17 år och ska bli matchad. En dator bestämmer hennes perfekta partner. Cassie matchas med Xander, en kille hon redan känner och faktiskt umgås med som vän. Det är ovanligt att man matchas med någon som bor så nära inpå. Cassie får ett datachip där mer information finns om sin matchning. När hon sätter in det i läsaren så dyker ett annat ansikte upp innan det plötsligt försvinner och Xanders ansikte finns på skärmen. Har det blivit något fel? Kan Samfundet göra fel? Cassia känner även till det ansiktet som först dök upp på skärmen. Det är Ky som bor i närheten. Varför dök han upp på skärmen?

Cassie inser att världen hon bor i är långt ifrån perfekt. Matchningsmissen är bara början på allt som börjar gå fel.

Spännande historia med klassiska utopiinslag. Jag tror att en trilogi är planerad. Ser fram emot den.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0