4 "Beastly" av Alex Finn

uHce   303 sidor

Den klassiska sagan om Skönheten och odjuret, den har man väl hört förut. Om annat så har väl alla sett Disneys tecknade film. Så vad kan denna version ge åt läsaren?

Kyle Kingsbury är den mest populäre eleven på hela skolan. Alla gillar honom, han är snygg och han här ihop med skolans snyggaste tjej. Det värsta är att han VET att han är populär och vacker och han beter sig därefter. Ett riktigt praktarsel kan man säga. Men en häxa har haft ögonen på honom och vid det senaste egoistiska agerandet så förvandlar hon Kyle till ett monster, för att låta utsidan passa insidan. Det är dock en förbannelse som kan brytas. Inom två år måste han hitta någon som älskar honom som han är. Det betyder inte bara att han måste ändra sitt inre, sin personlighet utan även det svåra att hitta någon som älskar hans yttre, som numera ser ut som ett monster. Hans egoistiska pappa lämnar honom direkt och köper ett stort hus åt Kyle i Brooklyn där han Kyle kan leva ensam utan att någon ser, tillsammans med en hushållerska som knappt kan engelska och en blind privatlärare.

Beastly är sagan om Skönheten och odjuret fast i dagens New York. Inte så mycket har gjorts modernare. Känslan är densamma och egentligen kunde historien utspelats sig när som helst. Men jag blev överraskad av hur bra berättelsen var. Finn är en bra författare. Som läsare är man snabbt fast i handlingen. Ibland blir det för uppenbart men det kvittar då det ändå handlar om en klassisk saga i modern tappning. Vi vet vad som kommer att hända ändå. Det enda jag hade svårt för, och som egentligen är totalt onödigt för handlingen, är Kyles internetchattande med en "stödgrupp". Dessa sekvenser, som lyckligtvis är få och korta, känns instoppade i efterhand och är så otroligt dåliga, skrivna på typiskt chattspråk. Tror författaren att de behövs för att boken ska kännas mer modern? Resultatet blir bara att man tappar fokus på själva grundhandlingen. Men det handlar bara om 19 sidor sammanlagt. Om ni läser detta så kan ni lika gärna hoppa över dessa delar. De tillför ingenting.
 
Bokpratssidor: s. 41-43 (Från "Jag såg mig om efter Kendra...", Kyle väntar på Kendra vid balen för att kunna skämma ut henne. Kyles riktiga flickvän Sloane är med.
RSS 2.0