2 "Häxfolket del 1 & 2" av Jo Salmson

Hcf Lättläst fantasy (?)

116 sidor + 127 sidor

De två första delarna i Jo Salmsons nya lättlästa bokserie Häxfolket, De stulna barnen och Fly Sol, Fly!

Självklart måste man testa Salmsons nya bokserie när hennes två första, Almandrarnas återkomst och Tam - drakriddaren, har blivit så populära.


Sol är föräldralös och växer upp hos en rik familj ute på landsbygden. På dagarna hjälper hon till i köket och sedan leker hon med sina vänner Arel och Eno. Det är Arels föräldrar som äger huset. De kommer från en krigarfamilj. Tillsammans med handelsmansbarnet Eno går de i skolan varje dag. Sol får inte gå i skolan trots att hon uppenbart är ett smart barn. Hon tänker inte så mycket på det, det är ju i varje fall pojkar som vanligtvis går i skolan. Det är svårt att sätta någon riktigt tid när böckerna utspelar sig men det kan mycket väl vara romartiden, kanske strax efter. Sol upptäcker en gömma i en gammal eldstad som hon visar sina två vänner. Där har de kul. Arel och Eno är uppspelta att deras skoltid på gården snart är över och att de kommer att fortsätta sin krigarutbildning i huvudstaden. Sol bestämmer sig för att följa med men killar ser konstigt på henne. Konfunderade menar de: "Du kan inte följa med, du är ju slav!" Slav? Hur kan hon inte ha fattat det tidigare?

Både första och andra delen känns som en uppbyggnad för mer spännande delar framöver. Man lär sig inte särskilt mycket om Sol och hennes bakgrund. Jag förväntar mig att Salmson åter igen hamnar i fantasygenren, även om dessa två delar inte hamnar där. Men samlingsnamnet Häxfolket bådar på fantasy.

Böckerna är snabblästa och ibland för hastiga i sin handling. Tyvärr blir det torftigt. Kanske tycker jag detta eftersom inget direkt fantasyhandling har infunnit sig. Egentligen har Häxfolket-böckerna samma språk och svårighet som hennes tidigare fantasyböcker. De kommer säkert bli väl mottagna av läsare i ca 8-10 årsåldern.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0