4 "Lasarusfenomenet" av Kjetil Johnsen

uHce   236 sidor

Äntligen en ny bok av Kjetil Johnsen. Tänk om alla hans böcker kunde vara översatta i denna stund. Vad mycket gott det skulle bli att läsa. Vi svenskar får vara glada över att deckareserien Tre finns översatt. Enligt Johnsens blogg så arbetar Johnsen på den fjärde och sista delen i science fiction-serien Den fjärde parallellen. Jag hoppas att alla fyra delar finns på svenska någon gång under 2012. Det borde man väl kunna kräva?

Lasarusfenomenet är första delen i Johnsens Den fjärde parallellen. Romanen handlar om Emma som vaknar upp efter en bilkrasch. Hennes föräldrar har dödats i kraschen. Lillebror vägrar prata och hon själv är gipsad från midjan och neråt. Hon kommer inte riktigt ihåg vad som hände, har inget minne av just själva kraschen. Hennes farbror har kommit för att ta hand om henne men det finns fler som är intresserade. Tydligen övervakas hon av både brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten. Det verkar även som om andra hemliga grupper har koll över henne. Varför är hon så intressant? Vad hände egentligen i kraschen? Emma tycker det känns som om något saknas i hennes huvud. Inte bara minnet utan att något större fattas. Läkarna som opererade på henne verkar också ha en hemlighet. Något hände under operationen, något de helst inte vill ska komma fram.

Kjetil Johnsen börjar bli en av mina stora favoritförfattare just nu. Lasarusfenomenet är inte som Tre-serien. Här är det action från början. Redan i första boken får man reda på tillräckligt mycket för att bli insatt i omständigheterna men tillräckligt lite för att hela tiden vara på helspänn. Samma knep användes i Tre-serien. När man precis börjar förstå så vänder sig handlingen åt ett annat håll. Men Johnsens böcker är aldrig svåra att läsa. Oavsett kasten i handlingen eller den intrikata vetenskapen i Lasarusfenomenet så är det här en sidvändare.

Jag håller på femman för tillfället för att se hur historien utvecklar sig i de andra delarna.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0