4 "Gone - Överblivna" av Michael Grant

uHce   400 sidor

Jag trodde först att Michael Grants "fantasy/scifi"-böcker skulle vara som Flugornas herre (vilka alla recensenter jämför Gone-serien med) men det tycker jag själv inte är grundhistorien. Men det var just denna maktkamp mellan ungdomar som fick mig att ta en extra titt på första delen "Övergivna".

Grundförutsättningen: Plötsligt försvinner alla människor över 15 år.

Barnen i den lilla staden Perdido Beach vet först inte vad som hänt. Sedan inser de att alla vuxna försvunnit. Många blir rädda, andra blir maktgalna. Några typiska mobbare inser möjligheten att ta över ända fram tills eleverna på privatskolan dyker upp i stan. Och de är bara mobbare hela bunten. De tar över staden och sätter regler och gränser som passar dem själva. På andra sidan står Sam, Astrid och deras vänner.

Men det är mer än så. Vissa upptäcker att de har fått speciella krafter. Krafter över det naturliga. Man upptäcker sedan att det går en osynlig mur runt hela staden, som ett kraftfält de inte kan ta sig igenom. Frågan är alltså vad som hänt. Var har alla vuxna tagit vägen? Vad är det för mur som omger staden? Vad kan ha hänt? Vad kommer att hända när man fyller 15?

Jag fick själv en Lost-känsla av att läsa boken. Överblivna börjar övernaturligt. Bara med förvinnandet skulle man kunna göra en intressant bok. Men att Grant utvidgar detta till superkrafter och tanken kring vad som kan ha orsakat det hela gör boken till en fantastisk science fiction-historia. Grant själv vill mer se den som en blandning mellan fantasy och skräck. Och ja, boken är läskig. Riktigt läskig.

"Överblivna" är första delen av sex. Redan i första delen får vi en hint om vad som kan ha orsakat det hela men frågorna är fler än svaren. Andra delen finns redan på svenska. Grant skriver för tillfället på del fem. Jag har läst att andra delen, Hunger, ska vara långsammare. Jag kan tänka mig att titeln på boken hänvisar till att matförrådet snabbt tar slut för ungarna. Jag vill absolut läsa flera delar. Hoppas att översättningen går hyggligt snabbt så att man inte tappar intresset medan man väntar.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0