4 "Inbrott i skolan" av Lena Lilleste

Hcg   110 sidor
Bra läsavsnitt: s. 13 (läraren upptäcker att klasskassan är borta, innan Flisen har hunnit säga något)

Jag har precis insett storheten i Lena Lillestes Tommy & Flisen-deckare. Inbrott i skolan (2005) är första boken om killarna men den andra jag har läst. Även om det står deckare på omslaget så är det inga klassiska deckare, killarna är inga detektiver. De tar sig an mysterierna eftersom det behövs men av andra anledningar än de vanliga. Om de andra fyra böckerna liknar de två som jag läst så kan man säga att Tommy och Flisen knappast är felfria. Det är deras misstag, deras blåögdhet och till och med deras mindre moraliska sidor som får dem att hamna i knipa.

Inbrott i skolan börjar som många andra "deckare". Fröken räknar klassresekassan när brandlarmet går. Alla springer ut och fröken glömmer både sin handväska och pengarna på sitt skrivbord. När de kommer tillbaka så är pengarna borta. Alla blir förtvivlade. Om det var en vanligt deckare så skulle nu Tommy & Flisen undersöka vem som tagit pengarna. Men här är det faktiskt Flisen som norpat kassan. Hans samvete ligger dock i botten och till slut erkänner han sina synder för Tommy. Tanken är att Flisen ska lämna tillbaka pengarna utan att någon ser men lyckas inte. Därför bryter de sig in i skolan på kvällen bara för att återlämna klasskassan. Samtidigt görs ett annat inbrott i rummet bredvid. Tommy och Flisen hör till och med namn och adresser på inbrottstjuvarna. De blir alltså vittnen till händelsen men kan inte säga något till varken polis eller skolledning eftersom de själva åker dit då.

Historien utvecklar sig till att bli en riktig nagelbitare. Lilleste kan verkligen bygga upp stämningen. Det bästa är när de är inlåsta i en av tjuvarnas lägenhet. Snacka om spännande!
RSS 2.0