2 "Nivå 13" av K. G. Johansson

Hcg   111 sidor
Nivå 13
K. G. Johanssons förra bok Spelet har varit en populär bok bland lånetagarna. Bokens framsida är häftig och tilltalande. Efterfrågan har varit så stor att jag inte har hunnit läsa "Spelet". Nu har Johanssons andra bok på förlaget Hegas kommit. Även "Nivå 13" är lättläst med en "drivande" handling, som de så snyggt kallar det. Även den nya boken handlar om tv-spel.

Jim är tv-spelstokig. Men hans familj är rika nog att köpa det senaste. Han harvar med sitt favoritspel Odysseus på sin hemmakonsol. Ett spännade spel som baserar sig på Homeros klassiker. Men en ny version dyker upp i spelhallen. OdyZeus är mer avancerad och ett virtual reality-spel där man ligger i en vagga inuti spelet. (Andreas Panagiotopoulos visar med underbara illustrationer hur spelet ser ut.) Jims bästa kompis får ett spel av sina föräldrar men Jims ensamstående mamma har inte råd med 18.000 kr för ett spel. Men något händer. Om man spelar bra på exemplaret i spelhallen får man skriva in sin kontaktinformation och några dagar senare dyker en leverans upp hos Jim. Företaget som producerar spelet bjussar på ett spel till de bästa i landet om de får spela in en reklamfilm med vinnarna. Men det är något som inte stämmer. Det finns en hemlig nivå 13 på nya OdyZeus som inte finns på hemversionen och den är inte att leka med.

Idén är intressant om ett tv-spel som integrerar spelvärlden med verkliga världen och en konspiration med företaget som vill få ut mer än de säger av spelarna. Handlingen är alltså spännande men de krystade meningarna bromsar läsandet. I början irriterade jag mig på onormalt korta meningar. Flytet i läsningen saknades. Men när jag kom in i historien slutade jag tänka på det. Under ett bokprat med en klass fyror berättade de som försökt sig på "Spelet" att språket var tufft, och det är ju inte precis vad man önskar hos med en utgivning som ska vara lättläst.

Illustrationerna är supersnygga. De är stilrena och har kraft. Däremot så passar de inte alltid till texten. Ett exempel är när Jim mobbas av en kille i klassen som drar ner byxorna och kalsongerna på honom under idrottslektionen. På illustrationen har Jim fortfarande kalsongerna på sig, som om det vore farligt att visa en naken rumpa.

Halvintressant men den krångliga texten drar ner betyget.
Stefan Lindblad
2010-06-29 @ 16:17:22
URL: http://www.stefanlindblad.com

Hej! Roligt att se att du gillade omslaget till boken "Spelet". Speciellt som det är jag som gjort omslaget och alla illustrationer till boken. Tack!



Ps. Jag kom till din blogg av en händelse då jag satt och surfade runt på internet. Trevlig överaskning.



Stefan Lindblad

www.stefanlindblad.com

http://canvas.nu/blogg-sv.html

frid
2010-06-29 @ 19:52:58

Dina illustrationer är verkligen det som drar läsare. Exemplaren av Spelet är alltid utlånat. Får se hur det kommer att se ut med Nivå 13, det är fortfarande för tidigt att säga. Personligen tycker jag att Hegas förlag har rätt krummiga illustrationer i sina böcker, och det tycker eleverna också. Spelet och Nivå 13 är ett bra undantag.

Stefan Lindblad
2011-04-16 @ 15:47:13
URL: http://canvas.nu/blogg-sv.html

Hej igen Frid,



Jag hittade tillbaka till er/din blogg igen. Jätteroligt att få läsa det du skrev om mina illustrationer/omslag som jag gjort, att de får läsare att vilja läsa dem så pass mycket. Det värmer verkligen.



Jag har fått göra en del böcker för Hegas, och nu även nya Nypon förlag, samt en ny för Berghs Förlag som kommer i september.



Hoppas det är okey att tipsa om böcker i fråga. Här lite länkar till dem. Jag gillar verkligen när jag får göra omslagens form och illustrationer. Så jag blir extra glad av din respons.



Berghs förlags bok som blir som de övriga med en illustration som går runt hela boken. Fram, rygg och baksida. Vilket inte var något som gjordes på Hegas böcker tidigare, men som nu görs på alla de tre nämna förlagen numer, de böcker jag gör i alla fall. Både illustration & omslagsformgivning.



Här länk till min hemsida med bokomslag i urval, där visar jag hela omslagen, vilket inte görs på förlagens hemsidor: http://canvas.nu/illutext-bokomslag.htm



BERGHS Förlags kommande bok "Ville och monstergäddan" kan du se här:

http://stefanlindblad.blogspot.com/2011/04/ny-bok-och-nytt-bokomslagberghs.html



NYPON Förlag

Big Bang

http://www.nyponforlag.se/lattlast-pa-svenska/big-bang/



Festen

http://www.nyponforlag.se/lattlast-pa-svenska/festen/



Hemligheten

http://www.nyponforlag.se/lattlast-pa-svenska/hemligheten/



HEGAS förlag

http://hegas.se/web/Produktkatalog/Bokbutiken/Bocker_efter_alder/Fran_12_ar/Det_enda_ratta-3058.aspx



http://hegas.se/web/Produktkatalog/Bokbutiken/Bocker_efter_alder/Fran_12_ar/Stulen-2682.aspx



http://hegas.se/web/Produktkatalog/Bokbutiken/Bocker_efter_alder/Fran_12_ar/Razzia-2521.aspx



ryck-2594.aspx" rel="nofollow">http://hegas.se/web/Produkt/Bokbutiken/Bocker_efter_tema/Spanning_och_Rysare/Snabbaryck-2594.aspx



Tack igen

Stefan Lindblad



Frid
2011-04-17 @ 14:27:59

Kul att du hör av dig igen. Tyvärr är det svårare att lägga illustratörnamn på minnet än författarnas. Dina länkar fick mig att inse att du fortsätter påverka mina inköp till skolbiblioteken. Leif jacobsons MC-böcker har jag köpt, delvis för att de kanske passar några läströtta killar men även för de coola framsidorna (har inte läst dem själv). Det negativa är ju att Hegas böcker är så dyyyyra! Jag läste nyligen Ankhs Festen. Vi har en stor målgrupp för den typen av böcker på skolan. Kul att se att du har gjort omslag till en utgåva av Brites Lost Souls. Läste den på 90-talet. Bra bok men väldigt homoerotisk. Kanske inte varje vampyrälskares första val. Jag har nu lagt in din blogg som bokmärke så får jag lite mer koll på din kommande produktion. På återskrivande.

/frid

Stefan Lindblad
2011-04-17 @ 19:56:46
URL: http://stefanlindblad.blogspot.com

Hej! Jag förstår precis gällande namn. Jag kommer ihåg illustratörsnamn före författare många gånger. Ända sen jag var liten kille själv har det varit så.



Jag blir genuint glad att mina bilder och omslag påverkat dina inköp. Det betyder att jag nått fram på nått sätt. Hegas och Nypon som jag gjort flera jobb för är härliga människor att jobba för. Jag får snabbt inspiration. Det betyder en hel del att de tror på en.



Kul att du märkte Brites Lost Souls bok. Ja jag gjorde illustration och formgivning till den som kom ut hyftsat nyligen. 2010-11.



Jag har inte talat med Brite själv, utan mer den amerikanska redaktörern som också är författare av liknande böcker. Och äger förlaget Cross Road Press som ger ut den nu igen som e-bok/ljudbok. Genom honom och artiklar med Brite fick jag veta i efterhand att hon inte var så pigg på bloddrypande vampyromslag. Så mitt passade in. Inga hörntänder med blod det vill säga.



Tack för bokmärke till min blogg. Jag försöker skriva med jämna mellanrum. Ibland mer ibland mindre. Nästa bok som är officiellt ute är från Berghs Förlag "Ville och monstergäddan" av Martin JOnols. Det omslaget går över fram, rygg och baksida. När baksidestexten är klar så lägger jag upp bild på det. Även dem på Berghs Förlag har jag haft ett bra samarbete med.



På återtecknande :-)

Stefan

Stefan Lindblad - illustratören

Hej igen!



Jag har inte din email så jag skriver till dig här istället.



Nu har en ny bok skickats till tryckeri för tryck, jag gjorde det idag faktiskt. Denna gång har jag gjort illustrationen & formgivning till Berghs Förlags kommande bok "Ville och Gammelgäddan" av författaren Martin Jonols. För övrigt ett nytt förlag för mig.



http://stefanlindblad.blogspot.com/2011/06/ville-och-monstergaddanny-illustration.html



Trevlig sommar!

Stefan Lindblad




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0