4 "Djävulens märke" av Magnus Nordin

uHc   493 sidor

Magnus Nordins romaner är populära. De som går bäst är thrillerna men jag kan inte kommentera dessa då jag bara läst hans skräckromaner. Nordins nya är också en skräckis.

"Djävulens märke" utspelar sig i skolmilö. Klass 9C på Katarina Östra på Söder i Stockholm är värstingklassen. Inga lärare orkar med dem. Deras klassföreståndare är sjukskriven, hon har gått in i väggen, och vikarierna stannar inte länge. Men så kommer Malin, en ung amerikansk tjej vars släkt har svenska rötter. Hon får även de allra värsta eleverna att lugna ner sig och verkligen börja plugga järnet. Efter ett tag kommer deras ordinarie lärare tillbaka och hon misstänker någon fuffens. Elevers om knappt kan läsa och skriva kan inte plötsligt få mvg i svenska. Hon börjar undersöka var Malin kommer ifrån och vips hittas läraren död i klassrummet. Det ser ut som ett självmord och alla tror även på självmordet med undantag för läraren Fredrik och Ella i 9C som har andra åsikter. Det visar sig inte vara så smart att ifrågasätta Malins bakgrund och mål, speciellt när Malin får ta över klass 9C i och med den förra lärarens död.

"Djävulens märke" är en tjock men spännande historia. Nordin skriver vuxet. Med vuxet menar jag att han inte kompromissar språket. Språket är varierat och genomtänkt. Han följer flera elevers upplevelser och vad de anser om Malin. Spänningen ligger hela tiden och ruvar över handlingen och man väntar bara på att något ska gå riktigt snett för huvudpersonerna. Malin är ingen man jävlas med och det får elever och lärare verkligen reda på ju längre in i boken man kommer.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0