4 "Simon & Sophie" av Emma Granholm

uHc   224 sidor
Simon & Sophie
I DN:s bilaga Boklördag 2010-02-13 skriver Lotta Olsson om dagens tjejböcker inom ungdomslitteraturen. Hon nämner Katarina von Bredow och Johanna Lindbäck. Sedan prisar hon även Emma Granholms litterära verk. Hennes böcker har varit populära bland eleverna och då speciellt debuten "Simon & Sophie".

Simon har det tufft i skolan. Hans enda riktiga vän är Micke. Simon är lite av en ensamvarg som helst sitter framför datorn och spelar Counter-Strike. Det stora problemet är Sophie. Den populära Sophie som går i hans klass. Sophie mobbar honom så fort hon ser honom och hon har fått ett gäng att göra samma sak. Sophie får alltid som hon vill. Men hon har problem hemma. Sophies föräldrar är skilda och hon orkar inte med mammas nya pojkvän. De arrangerar så att Sophie får flytta till sin pappas stora villa. I huset bredvid bor Simon. Simon ser det som är rejält problem men när sportlovet kommer och alla Sophies kompisar åker på semester så står hon plötsligt där i Simons dörr och vill umgås. Det känns både konstigt och stelt till en början men de trivs tillsammans och en kärleksrelation uppstår. Men så är sportlovet slut och allt återgår till det vanliga. I skolan kan Sophie knappast visa att hon gillar Simon.

Det här var en stor överraskning. Det är inte bara historien som är engangerande; språket river tag i en och är riktigt, riktigt bra. Det känns verkligt och man förstår sig på både Simon och Sophies känslor och problem tack vare Granholms underbara språk. Efter att bara ha läst en bok av Granholm placerar jag redan henne som en av de bästa svenska kärlek- och relationsförfattarna inom ungdomslitteraturen just nu.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0