3 "Spökboken" och "Vampyrboken" av Ulf Sindt

uMz   59 sidor & 53 sidor 
Spökboken  Vampyrboken
Spökboken är illustrerad av Marika Maijala.
Vampyrboken är illustrerad av Per Gustavsson.

Här är två riktigt bra faktaböcker om det övernaturliga. De ingår i Alfabetas lättlästa serie "Fakta för nyfikna". Vampyrboken är faktiskt en omarbetning av Ulf Sindts egna vampyrkapitel i "Bland spöken och vampyrer" från 1995 men det gör inte ett dugg. Nu finns texten i en ny version, lättläst med stort utrymme mellan raderna. Teckningarna är härliga i båda böckerna även om jag personligen föredrar Per Gustavssons skuggtäckta illustrationer.

Båda böckerna börjar likadant. Vad är egentligen en vampyr och spöke? Hur ser det ut och varifrån kommer de? Hur blev de till och var kan man hitta dem? När Spökboken snabbt går in på olika upplevelser som människor haft med spöken stannar Vampyrboken kvar ett tag bland "faktadelen". Hur dödar man en vampyr, hur skyddar man sig mot vampyrer och hur avslöjar man dem? Det är i bok- och filmdelen man upptäcker med mest uppenbara textändringen. Sindt flänger runt med några årtal för att sedan presentera kända skådespelare som har gestaltat den mest kända vampyren, Bram Stokers Dracula. Här skrivs dock en felaktighet. Tja, fel och fel. Sindt skriver att "idag har över 200 vampyrfilmer spelats in" (sid. 50). I och för sig har han rätt. För att göra det extra säkert kan han ha skrivit över två filmer. Jag har i min ägo en bok som heter "The illustrated Vampire Movie Guide" (förf. Stephen Jones, utgiven 1992) med recensioner på vampyrfilmer mellan 1896 och 1992. Den har över 600 recensioner. Nu, snart 20 år senare, kan jag tänka mig att siffran är mer åt 1000 filmer än de 200 som Sindt nämner. För att återgå till textändringen så nämner han skillnaden mellan den äldre och mer moderna filmvampyren. Sindt tar upp Twilight-filmerna som exempel, ett bra exempel tycker jag eftersom man under 00-talet har gått från den mer skräckinjagande vampyren till en mer sofistikerad och sympatisk vampyr.

Detta är ett par snabblästa böcker som är oerhört intressanta och får in mycket intressant information om folktro och människans rädsla för det okända. Lägg dessa böcker i lågstadieelevens hand. Pronto!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0