4 "Under en himmel av glas" av Martin Widmark

Hcg   220 sidor
Under en himmel av glas
Femte boken om David och Larissa. I början funderade jag mest på när Larissa klippt av sig håret. Kom inte ihåg detta och fick backa lite i böckerna. Tydligen fick hon håret avklippt av en tokig professor. Mitt minne står på noll men det måste väl ha varit i Dårarnas ö, alltså del tre i serien.

I "Under en himmel av glas" får David och Larissa ett stipendium för att få åka till världens mest avancerade maringeologiska forskningsstation, på nåder av skolans rektor om de skriver en rapport om besöket. Stationen är en plattform i norra Atlanten, en bit utanför Islands kust, ägd av den ryske sociologen Vogoros. Första natten på plattformen vaknar David av stora skakningar. Morgonen därpå är det febril aktivitet. Ett vulkanutbrott har skett på havets botten. Forskarna är intresserade men ägarna vill hellre att de går igenom en massa siffror. Upptagna av sina siffror märker de inte att David och Larissa tar sig en egen titt. De upptäcker en ubåt och smyger ombord. Ubåten startas och sjunker till botten. Där upptäcker de att ubåten ska till ett underjordiskt samhället, 407 meter under havsytan. Det är den galna (?) vetenskapsmannen Vogoros vision Subtopia - ett samhälle under vattnet som varken har osämja eller konkurrens.

Fjärde boken "Nåjdens sång" var en besvikelse men Widmark lyckas här med en comeback. Det är oftast uppenbart vad som kommer att hända eftersom läsaren hela tiden får hintar i förväg men det är ändå spännande och fascinerande. Widmarks "deckare" med inslag av historia, naturvetenskap och science fiction tilltalar mig oerhört. Man lär sig medan man nöjesläser - "infotainment" som David Letterman tjatar om. Böckerna har inte varit en lika självklar succé som hans LasseMaja-böcker men de är faktiskt riktigt bra. De visar också att Widmark har egenskapen att anpassa sitt språk.

Med ett antal LasseMaja, Nelly Rapp och Elfte timmen i ryggen och alla "David & Larissa"-böcker lästa kanske det är dags att testa hans ungdomsbok "Kabinettets hemlighet"?



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0