Årets bästa bilderböcker 2008

Eftersom jag vanligtvis inte skriver något om bilderböcker i min bokblogg så tänker jag nu nämna några extra bra bilderböcker som kom under 2008.

 Ibland regnar det (40 sidor)
Malin Anclair och Mimmi Tollerup-Grkovic (ill.) har gjort en härligt levande bilderbok om Fia som inte kan ha den roligaste hemmasituationen. Vanligtvis är det underbart. Fia har en mamma som strålar. Hennes mamma har energi att göra saker och har tokiga idéer i massor. Men plötsligt kan allt vända. Fias mamma blir då deprimerad och utmattad. "Ibland regnar det" visar med underbara färger de glada dagarna i Fias liv och med daskgrått och mörker hur de andra dagarna är. Det kanske inte är den mest populära boken bland barnen men jag som vuxen gillar den skarpt.

 Bajskorv (32 sidor)
Stephanie Blake har gjort en kort och enkel historia som barnen kastar sig över. Den lilla kaninen kan bara säga en sak: bajskorv! Det som gör boken så bra är att den riktar sig till lågstadieelever som fortfarande har den äkta kiss- och bajshumorn kvar i kroppen. Den enkla texten gör att de själva kan läsa boken. Bilderboken fungerar också utmärkt som högläsningsbok. När man i historien kommer till de delar kaninen säger "bajskorv" ska man förstås överlåta den delen av högläsningen till barnen.

 De ovanligaste barnen i världen (28 sidor)
Inger Edelfeldt berättar här om en ovanlig kille och en ovanlig tjej som träffas och bildar familj. Paret vill förstås att deras barn ska växa upp till de ovanligaste barnen i världen. Barnen döps till Duddwig och Bamseflor, får ovanliga barnvakter och ovanliga hemmalärare där de får lära sig ovanliga saker. Till slut är allt så ovanligt att det enda barnen vill är att vara vanliga. Illustrationerna av Emma Adbåge är färgglada och detaljrika och tillför nog historien mer än vad texten gör. Det hela slutar lyckligt, i varje fall ur barnens synvinkel.

 Sixten och Blixten på dagis (36 sidor)
För mig är Aino Havukainen och Sami Toivanens författarskap årets överraskning.  Under året som gått har två böcker översatts till svenska. Den bästa är "Sixten och Blixten på dagis" och är min absoluta favoritbok just nu bland barnböcker. Sixten och Blixten är två heltokiga småkillar. De har vunnit en heldag på stadens spa- och badpalats Böljan. Ungarna har dock lite svårt att hitta dit och på vägen hittar de i stället ett hus som kallas Blöjan. Det måste vara rätt, anser de och klampar in. Blöjan är ett dagis och de tycker att vissa saker är lite konstiga men de hittar på sina förklaringar och hänger på allt som sker. Jag ser VERKLIGEN fram emot fler häftiga bilderböcker med Sixten och Blixten, eller egentligen vad som helst av Havukainen och Toivanen. På biblioteket har vi ett par till titlar på finska. Jag hoppas att de översätts snarast!

 Hermans sommar (40 sidor)
Den norska författaren Stian Holes nydanande bilderbok är kritikernas stooora favorit av 2008 års bilderboksutgivning. Han går tillbaka till collagestuket, överdimensionerar figurernas olika delar och placerar dem i konstiga situationer. Det funkar. Jag gillar boken och ungarna skrattar glatt till bilderna. Även historien är bra. Efter sommaren ska Herman börja skolan. Han är rädd och utforskar därmed sin närmsta omgivning med frågor om rädsla. Herman inser att alla är rädda för något, att det är en del av livet. "Hermans sommar" är en bra grund till samtal om rädsla och att växa upp.

 Finurliga Mama Sambona (32 sidor)
Hermann Schulz växte upp i östra Afrika. Därifrån fick han med sig en historia som känns typisk afrikansk, men den är troligen påhittad av Schulz. På en ö i Viktoriasjön sitter den urgamla drottningen Sambona och njuter av livet. Liv och död på ön fungerar inte som hos oss. På ön måste Döden få tag på den person han ska ta med sig på en gång annars måste han vänta några år. Därför har Döden en medhjälpare som ska kolla att personen är där den ska. Medhjälparen är en liten rosa kanin som bara gör bort sig hela tiden. Sambona är expert på att undvika Döden. I den här bilderboken få vi följa hennes möten med Döden. En stor del av känslan måste tilldelas illustratören Tobias Krejtschi som har skapat illustrationer som passar perfekt till texten.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0