4 "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson

Pmb   276 sidor.

"Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik" är en riktig ögonöppnare. Boken är uppdelad i flera delar. Fram till och med sidan 161 så kan vi läsa 22 små historier om olika typer av mat och olika sätt som livsmedelsbranschen förstör maten, allt för att göra processen billigare. Man snabbar på jäsningsprocesser, sprutar in vatten i köttet och gör vanillinsmak av tall och kobajs.

Bokens budskap är enkelt: för att hitta bra mat måste man nästan göra den själv (bröd) eller köpa den direkt från bonden. Man ska alltid titta på innehållsförteckningen; ju kortare innehållsförteckning desto bättre vara. Försök att undvika så många livsmedelstillsatser som möjligt. Många gånger är de utskrivna i innehållsförteckningen som en av de 316 E-nummer som EU har godtagit som godkända tillsatser. Den E-tillsats som man ALLTID bör undvika är smakförstärkarna, speciellt E621 - mononatriumglutamat.

Resten av boken (över 100 sidor) innefattar listor: Livsmedel och vad man bör tänka på; säsongsguide; alternativ på matproducenter; de kära E-livsmedeltillsatserna.

Jag gillar verkligen att Nilsson inte bara skriver om hur dåligt allt är nu men att han också berättar hur man till exempel kämpade mot dåligt bröd i England på 1800-talet. Det ända jag inte gillar är att det inte fanns mer att läsa. Listorna lurade mig till en början till att tro att det skulle ta längre tid att läsa boken.

Mats-Eric Nilsson har nu (hösten 2008) kommit med uppföljaren "Äkta vara: guide till oförfalskad mat". Den lär vara i samma anda som "Den hemlige kocken".



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0