4 "Bourbon Island 1730" av Lewis Trondheim och Appollo

uHe.05   287 sidor

Lewis Trondheim är en tindrande stjärna bland den annars så släckta fransktalande serievärlden. Jag är van att förvänta mig underfundig och lättsam humor eller blodig fantasy i hans närvaro men Bourbon Island 1730 (Ile Bourbon 1730) som är en samskapelse med Olivier Appollodorus (Appollo) kändes och visades sig vara något helt annat.

Raphael är en ornotologiintresserad yngling som har följt med sin mentor från det civiliserade Europa till det nya landet i väster. Deras mål är att hitta nya djurarter. De är framför allt på jakt efter den numera utdöda dronten. Väl på ön Bourbon visar Raphael sitt sanna jag. Han är helt fanatiskt intresserad av pirater och då Bourbon ska vara en ö fylld av gamla före detta pirater så ser han det som sin chans att inta en ny karriär. Det går dock inte som Raphael tänkt sig och han beger sin in i skogen med sin mentor för att leta dronter. Samtidigt ska områdets sista aktiva pirat hängas och hans skeppskamrater planerar ett rymningsförsök.

Bourbon Island 1730 är en skön historia berättad med eftertanke. Tystnaden är lika viktigt för stämningen i berättelsen som den kyliga spänningen mellan de vita plantageägarna och de svarta slavarna. Bakgrunden till historien ska vara baserad på verkligheten. I slutet av boken kan man läsa om den franska kolonin Ile Bourbon som ligger nära Mauritius och den pirataktivitet som pågick där på ön. Trondheim är en mycket produktiv serieskapare. Teckningarna är därefter men det är också denna energiska teckningsstil plus den stora detaljrikedomen som gör alla hans verk levande.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0