5 "När Johan vaknar en morgon är han stark" av Petter Lidbeck

Hcf. 40 sidor.
Illustrationer: Lisen Adbåge.

Det skulle lika gärna kunna handla om en bilderbok men nu är det fel format och boken är instoppad bland de vanliga 01-böckerna på Hcf-hyllan. Det är faktiskt så mycket bilderbok att bilderböcker hamnar i dess skugga. I en renodlad bilderbok ska bilderna ge lika mycket till historien som texten gör och vad vore Johans underliga historia utan Lisen Adbåges fantastiska illustrationer?

En dag när Johan vaknar är han stark.

Det behövs egentligen inte mycket mer sammandrag av historien. Lidbeck berättar först hur bra det är att vara stark, sedan de tråkiga konsekvenserna.

När Johan vaknar nästa morgon är han inte längre stark, bara väldigt rik.

Vi får följa Johan genom styrka, rikedom, kändisskap och till slut plain old Johan. Vilken tror ni funkar bäst?

Det smått fantastiska med denna bok, utöver de hemskt roliga bilderna, är att varje situation återkommer under varje dag. Johan berättar för mamma att han är XXX men måste ändå äta frukosten. På skolgården står Allan oxh slår på Chabril. Johan får gå till rektorn, något spektakulärt händer på hemvägen. Enkelt men genialt.

Annat återkommande roligheter är rektorns febrila fikande. Först gnäller han på Johan och sedan faller han själv för frestelsen och blir en av de andra. Rektorn har en badge där det står "Jag hjärta skolan" och rosa små fluffiga kanintofflor. Det finns mer. Mycket mer.

Den absurda humorn påminner lite om Lidbecks och Adbåges "Kan man...?", även den en höjdare.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0