5 "You're a Bad Man, Mr Gum!" av Andy Stanton

He uf, 180 sidor. Extrem Humor.



Low and behold!

Detta måste vara en av de knasigaste böcker jag har läst de senaste åren. Tyvärr är den på engelska. Jag måste säga "tyvärr" eftersom den skulle vara en suverän bok till vilken unge som helst mellan åren sju till femton som antingen har svårt att läsa eller bara anser att läsning är tråkigt, alltså en fenomenal bok att introducera på bokprat och andra läsfrämjande aktiviteter. Förhoppningsvis kommer "You're a Bad Man, Mr Gum!" att översättas till svenska, trots bokens alla ordlekar som är i stort sett oöversättliga. Boken är i stort sett splitterny. Den gavs ut i slutet av sommaren 2006 och Eskilstunas folkbibliotek köpte in den i december.

Först och främst var det illustrationerna som lockade. De är gjorda av David Tazzyman; illustrationerna är lite halvslarvligt gjorda, ungefär i nivå med Tony Ross eller Quentin Blakes teckningar.

Romanens handling var inte det viktigaste för mig. Men det kan i varje fall vara bra och känna till den. Mr Gum är en elak man, urtypen. Han är en smutsig man som har ett skitigt hus, med undantag från hans trädgård som är den vackraste i hela staden. Är Mr Gum en trädgårdsälskare? Nej! Tycker Mr Gum om de vackra färgerna? Nej! Den enkla sanningen är att om Mr Gum inte håller sin trädgård i form så kommer det upp en fe ur badkaret och slår honom i huvudet med en stekpanna. Det är orsaken till att Mr Gum har en vacker trädgård, han tycker inte om att få huvudet inslaget med stekpannor. Intrigen i boken börjar när en herrelös hund, som resten av staden tämligen älskar, söker sig in på Mr Gums tomt och äter upp hans blommor och lämnar härliga "överraskningar" på gräsmattan.

Det fantastiska med boken är Stantons sätt att berätta. Han söker situationer där han kan trycka in så många skämt som möjligt. De är ofta helt absurda och underbart torra. Ofta avbryter Stanton historiens lopp och tempo för att få till skämtet. En författare helt i min stil alltså.

Tänk på den mest fantastiska barnbok ni har läst.

Tänker du på den nu?

Trippla fantastiskiteten så får ni "You're a Bad Man, Mr Gum!".

Okej, jag kanske överdriver lite. Men en sak ska ni ha på det klara! Jag underdriver inte ett uns.

Och det bästa är att det kommer en ny bok i februari: "Mr Gum and the Biscuit Billionaire".



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0