3 "Here Be Monsters!" av Alan Snow

He ug. 544 sidor. Del ett i "The Ratbridge Chronicles".



Snows fartfyllda äventyr greppar tag i läsaren redan innan man börjar berättelsen. Boken är fylld av roliga illustrationer, gjorda av Snow själv. Boken börjar med ett par sidor som förklarar och beskriver några olika "oddities" som endast finns i Snows berättarvärld, t ex lådtrollen (underjordiska varelser som är så skygga och blyga att de alltid är iklädda gamla överblivna kartonger; kålhuvudena (små månniskoliknande varelser som avgudar kålrötter och har därför alltid ett salladskål på huvudet).

Historiens huvudkaraktär är Arthur. Han bor också i underjorden, under staden Ratbridge. Men han är en vanlig människa. Orsaken till att han bor under jorden är att hans farfar, som han bor med, var tvungen att fly Ratbridge och gömma sig (varför får man inte veta, inte heller Arthur vet detta). På nätterna klättrar Arthur upp till staden och plockar åt sig mat från trädgårdar och dylikt. Han vill inte stjäla men det är ett måste för att kunna överleva. Till sin hjälp har en ett par mekaniska vingar som hans farfar har uppfunnit. En natt råkar Arthur se en hop människor som jagar ost. Ostjakt är numera förbjudet och Arthur undrar vad han ska göra. Han kontaktar sin farfar som tycker att Arthur ska bevaka händelsen. Arthur råkar bli sedd, blir av med sina vingar och blir tvungen att gömma sig hos en vänlig pensionerad advokat och dennes vänner (tre lådtroll och ett kålhuvud). När kusten är klar tackar han för sig men märker att alla ingångar till underjorden är förseglade. Hur ska han komma tillbaka till sin farfar som svälter nere i sin grotta, hur ska han få tillbaka sina vingar. Och varför börjar det dyka upp miniatyrer av lådtroll och diverse djur till försäljning på modemarknaden?

Historien är ganska extrem och man märker att Snow har ansträngt sig för att skapa en annorlunda värld. Trots det anser jag att historien fungerar. Man kommer snabbt in i den spännande historien och det är kul att läsa något annorlunda. För tillfället finns boken bara på engelska men den är helt ny och förhoppningsvis översätts den.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0